Sziasztok!

Gréti vagyok, 25 éves, református lelkipásztor. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 12 éves korom óta blogolok és szerkesztek honlapot. 

Svédország. Kanada. Rap zene. Autóvezetés. Könyvek. Olvasás. Írás. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-Gabriel Pageau. 

"Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!"
 
Útmutató

Ottawa Senators Karlsson season 
Pageau nhl meccsajánlók lelkész 
award tag jégkorong rap motivation IIHF playoff

 
ALLIN-Award

Az ALLIN Award, vagy másnéven Blogger Encouraging Award egy olyan díj,melyet minden hónapban egy általam választott bloggernek adok. Mint a nevében is benne van, ez egyfajta bátorító díj, amely arra buzdít, hogy mindent bele! :) Bloggernek lenni nem könnyű, éppen ezért gondoltam arra, hogy minde bátorítás jól jön. ^^

A HÓNAP DÍJAZOTTJA: Bibi
(frissítve: 2018.03.04.)

Előző díjazottak

 
 

 
Senators

Cserét a chat-ben kérhetsz! Különösebb kikötésem nincs, csak hogy szép, rendezett, igényes legyen az oldalad, és hogy cserébe te is tegyél ki engem! :) Helyek száma nincs korlátozva!

  

  

  

Te? :)

*  *  *

♥ Csabi ♥ EnaTheaAmy 

* * *

Visszavárósok
 

 

 
Legfrissebbek
Friss bejegyzések
2018.12.09. 18:38
2018.12.02. 18:30
2018.11.02. 18:19
Friss hozzászólások
 
Site Info
Szerkesztő Gréti (Greta Chevelle)
Nyitás 2017.01.11.
Téma személyes, jégkorong, keresztyén
E-mail greta.chevelle@gmail.com
Facebook @GretaChevelle
Design saját
Köszönet Linda
Források X X X X

GretaChevelle © (2017- )

 
Login/-out
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Greta Chevelle blogja
Archívum - 2018. február

10+1 random tény rólam

2018.02.28. 15:02, Gréti

 1. Nincs testvérem.

 2. Mindig is állami iskolába jártam, a teológia volt az első egyházi iskola az életemben.

 3. 8. osztályos koromban szereztem meg a német szóbeli nyelvvizsgámat az írásbeli részét viszont csak 12.-ben.

 4. Nyelvi tagozaton végeztem a gimiben: a németet heti 5, az angolt pedig heti 3 órában tanultam.

 5. Nyolcadikos koromban egy csíkot vágtam a bal szemöldökömbe, a rapper K-Maro példájára.

 6. 6 évesen kezdtem el zongorát tanulni, és 17 éves koromig jártam zongoratanárhoz.

 7. Sosem használtam még alapozót.

 8. 5 évesen már folyékonyan tudtam olvasni.

 9. Magamtól tanultam meg gitározni.

 10. Még soha nem ültem repülőn.

+1. 12 évesen készítettem el az első honlapomat a G-Portálon.

Szatmári Szleng

2018.02.27. 17:29, Gréti

Mindig sérelmeztem, amikor azt mondták rám, szabolcsi vagyok. Persze, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a szülőföldem, de én kikérem magamnak, nem vagyok szabolcsi! Szatmári vagyok, mégpedig törzsgyökeres. (igaz, hogy vannak sárvári felmenőim is) Szatmárnak azon kis részén nőttem fel, amennyi megmaradt Magyarországnak, nagyobbik része ugyanis már Romániához tartozik. Talán ezért is neveznek minket kapásól szabolcsinak, másrészt pedig van ennek a megyének egy nagyon jellegzetes tájszólása. Azért mondom így, mert minden egyes ilyen, egy adott tájegységre jellemző beszédstílusi jellegzetesség tájszólás (szerintem), tehát az is zavar, amikor nemes egyszerűen "parasztos beszédnek" titulálják. Igen, ez kicsit más, egy kicsit furcsa, de attól még ez is ugyanolyan, mint Szeged környékén az "ö" betűzés, vagy a Nógrád megyei beszéd. Most tehát hoztam nektek néhány kifejezést, illetve hangtani sajátosságot, lássuk tehát a Szatmári Szlenget. :)

jösztök – jöttök
ide adod – amikor kérünk valamit
rétoja – létra
putina – az az edény, amiben a zsírt tároljuk
góré – kukorica tárolására szolgáló építmény (máshol kas)
málé, tengeri – kukorica
atléta – trikó
tészta – süteményre és főtt tésztára is egyaránt mondjuk
telázsi – spájz
pulya – gyerek

5+1 tipp a félelem kezelésére (RE-UP)

2018.02.26. 18:28, Gréti

Sziasztok! Képzeljétek, amikor ma felmentem Facebook-ra, akkor kihozott egy tavaly ilyenkor megosztott bejegyzést, ami az én egyik blogbejegyzésem volt. Mikor megnyitottam, egyből arra gondoltam, Isten mennyire tudatosan szervezi az életünket, ugyanis most nagyon is aktuális ez a téma az életemben, ami nem más, mint a félelem. Arra gondoltam tehát, hogy ismét megosztom ezt a bejegyzésemet, néhány kiegészítő gondolattal. (az eredeti bejegyzést itt olvashatjátok)

Mondhatjuk, hogy naponta élünk át veszteségeket, kisebbeket, vagy akár nagyobbakat. Ha ezt a szót halljuk, általában halálesetre gondolunk először, de az is veszteség lehet, hogyha pl. elveszítjük a kedvenc könyvünket. Egyvalami közös ezekben a dolgokban: ha veszteséget élünk át, akkor kétféle állapot keletkezhet: félelem, vagy gyász. A gyász alapvetően jó, hiszen ez a folyamat segít abban, hogy feldolgozzuk a történéseket, a veszteség fájdalmát, és hogy ne maradjunk benne a szomorúságban. A gyászt éppen ezért meg kell élni, ennek módja azonban személyenként eltérő lehet. A félelem viszont már rossz dolog, mert az megbénít, visszahúz. A félelem tehát egyáltalán nem használ nekünk, éppen ezért, bármennyire is nehéz, de uralkodnunk kell rajta. Összeszedtem 5 módszert, melyekkel könnyebben úrrá lehetünk a félelmeinken.

Címkék: félelem tippek re up

Hogyan születik egy prédikációm?

2018.02.19. 16:02, Gréti

Sziasztok! Ma egy olyan dologba engedek betekintést nyerni, amely tapasztalataim szerint sokaknak kicsit rejtélyes lehet, mégpedig a prédikáció írás. Miben másabb a prédikáció, mint mondjuk egy novella? Mi kell ahhoz, hogy megszülessen egy prédikáció? Erről fog szólni ez a mai bejegyzésem. :)

Először is, le kell szögezni, hogy a prédikációt minden teológus/lelkész másként írja meg. Ennek is van egyfajta rituáléja, így személyenként eltérő. Most tehát csak a saját magam szokásairól fogok írni.

A ráhangolódás, vagy előkészület fázisa

Általánosságban elmondható, hogy a prédikációt, bár emberek írják, mégiscsak Isten szava. Ami tehát elhangzik a szószéről, az Istentől ihletett, Ő adj a szánkba a szavakat, mint annak idején a prófétáknak. Isten azonban nem robotoknak, hanem személyiségeknek teremtett minket, így hát megvan az a szabadsága egy prédikátornak, hogy beletegye saját magát is az általa megírtakba és elmondottakba. Ez az alkotási szabadság, amellyel élnünk is kell, hiszen mi sem hiányozhatunk a prédikációból. Azonban az alapját mégiscsak Isten adja, így mielőtt bármit is elkezdenénk, mielőtt tollat vagy billentyűzetet ragadnánk, imádkozni kell. Ez nem lehet formalitás, nagyon is komolyan kell venni. Elég csupán egyetlen mondat is, ha szívből jön, a lényeg, hogy kérjük Isten vezetését, azt, hogy Ő maga helyezze az Igét a szívünkre.
Nálam ez az előkészület fázisa akár napokig is eltarthat, attól függően persze, hogy mennyi időm van megírni a prédációt, mert olykor előfordul, hogy váratlanul jön be egy szolgálat, és mondjuk előző nap tudom meg, hogy másnapra készülnöm kell. Ilyenkor azért parásabb a dolog, hajlamosabb vagyok jobban rágörcsölni. De eltekintve a rendkívüli esetektől, nem kezdek hozzá addig a prédikációhoz, amíg be nem lobbant az agyamban az a bizonyos szikra. Ugyanis nem látom értelmét annak, hogy ott üljek órákig a laptop előtt egy üres nyitott Word dokumentum társaságában. A prédikációnál ez nem megengedett, mert akkor beleesnék abba a hibába, hogy csak önerőből akarnám megírni. 

Hogyan választok Igét?

A lehetőségek tárháza igen széles, mivel nekünk, reformátusoknak nincs konkrét igerend, amit követnünk kellene. Ha valaki mégis szeretne valamiféle folyamatosságot és segítséget, akkor ott a Bibliaolvasó Kalauz, ami azért jó, mert a napi igéknél van egy rövid kis magyarázat vagy elmélkedés is, ami segíthet. Én is szoktam alkalmazni a BibOlKa-t, azonban hiszek abban, hogy az Ige bárhol, bármilyen formában felbukkanhat - mivel ezt már konkrétan megtapasztaltam. 
Ami azonban nem jó megoldás, de volt, hogy én magam is kipróbáltam:
- kinyitni a Bibliát valahol: ez jól hangzik, viszont amellett, hogy értelmetlen idővesztegetés, ráadásul megcsúfolása Isten Igéjének. Ezzel ugyanis mintha egyfajta "szerencsesütinek" tekintenénk a Bibliát, pedig nagyon nem az. Persze, ha magától nyílik ki valahol, annak már lehet valami jelentősége. De az, hogy leülünk, és nyitogatjuk eszeveszetten, csak annyit jelent, hogy a nekünk tetsző Igét keressük. Abban meg mégis, hol marad Isten?
- témához választani az Igét: tegyük fel, hogy nagyon szeretnk írni a megbocsátásról, így hát ehhez keresek valmi jó kis frappáns történetet, vagy igét. Stop! Nem a téma hozza magával az Igét, hanem az Ige adja meg a témát. Ez alapszabály. Mert ha fordítva csináljuk, azzal megint önmagunkat helyezzük előtérbe,és akkor megint hol marad Isten?...

Valentin-napi TAG

2018.02.16. 11:07, Gréti

Sziasztok! Igaz, hogy már elmúlt Valentin-nap, de még most jutottunk el odáig Csabival, hogy kitöltsük ezt az Eszter által összeállított kérdéssort. Fogadjátok szeretettel! ^^

1. Mit jelent számotokra a szerelem?
Számunkra a szerelem azt jelenti, hogy önmagunk lehetünk egymás előtt, őszinték vagyunk egymással, és közösen megéljük örömünket, bánatunkat, egyszóval érzéseinket.

2. Mit jelent számotokra a Ti szerelmetek?
Isten ajándéka.

3. Mely három szóval jellemeznéd a kapcsolatotokat?
Gréta: biztonság, nyugalom, szeretet.
Csaba: bizalom, őszinteség, biztonság.

4. Jellemezd a párod és magad 3-3 szóval.
Csaba magáról: őszinte, kitartó, lelkiismeretes
Csaba a párjáról: okos, lelkiismeretes, szorgalmas.
Gréta magáról: lelkiismeretes, szorgalmas, precizitásra törekvő.
Gréta a párjáról: vicces, őszinte, céltudatos.

5. Mikor érezted/tudtad, hogy Igen Ő lesz az!?
Csaba: az elejétől fogva.
Gréta: bennem ez folyamatosan alakult ki, mivel barátokként kezdtük, és így egyre közelebb kerültünk egymáshoz, egyre jobban megismertem őt.

6. Milyen érzésekkel emlékeztek vissza az első találkozásotokra? Meséljetek róla!
Örömmel és hálával.

7.  Mi az a program, amit a legjobban szerettek együtt csinálni?
Filmet nézni, főzőcskézni, zenét hallgatni, dolgozatokat javítani, sétálni.

8. Miben változtatok a kapcsolatotok eleje óta? (persze, csak ha történt változás 😊 )
Csaba: lelkiismeretesebb és odaadóbb lettem.
Gréta: mások szerint is visszatért a rég nem látott őszinte, szívből fakadó mosoly az arcomra. 

9. Melyik a közös dalotok? Miért? Milyen emlék fűződik hozzá?
Csaba: Wicked Game, erre a dalra történt meg a lánykérés.
Gréta: És erre a dalra táncoltunk először. :)

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |