Sziasztok!

Gréti vagyok, 25 éves, református lelkipásztor. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 12 éves korom óta blogolok és szerkesztek honlapot. 

Svédország. Kanada. Rap zene. Autóvezetés. Könyvek. Olvasás. Írás. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-Gabriel Pageau. 

"Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!"
 
Útmutató

Ottawa Senators Karlsson season 
Pageau nhl meccsajánlók lelkész 
award tag jégkorong rap motivation IIHF playoff

 
ALLIN-Award

Az ALLIN Award, vagy másnéven Blogger Encouraging Award egy olyan díj,melyet minden hónapban egy általam választott bloggernek adok. Mint a nevében is benne van, ez egyfajta bátorító díj, amely arra buzdít, hogy mindent bele! :) Bloggernek lenni nem könnyű, éppen ezért gondoltam arra, hogy minde bátorítás jól jön. ^^

A HÓNAP DÍJAZOTTJA: Bibi
(frissítve: 2018.03.04.)

Előző díjazottak

 
 

 
Senators

Cserét a chat-ben kérhetsz! Különösebb kikötésem nincs, csak hogy szép, rendezett, igényes legyen az oldalad, és hogy cserébe te is tegyél ki engem! :) Helyek száma nincs korlátozva!

  

  

  

Te? :)

*  *  *

EnaTheaAmy 

* * *

Visszavárósok
 

 

 
Legfrissebbek
Friss bejegyzések
2018.12.09. 18:38
2018.12.02. 18:30
2018.11.02. 18:19
Friss hozzászólások
 
Site Info
Szerkesztő Gréti (Greta Chevelle)
Nyitás 2017.01.11.
Téma személyes, jégkorong, keresztyén
E-mail greta.chevelle@gmail.com
Facebook @GretaChevelle
Design saját
Köszönet Linda
Források X X X X

GretaChevelle © (2017- )

 
Login/-out
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Greta Chevelle blogja

#ALLIN - Írásbeli érettségire fel

2018.05.07. 17:49, Gréti

Sziasztok! Ugyebár a mai napon elkezdődött az érettségi, tehát szeretnék minden végzősnek sok sikert kívánni ehhez! :) Az érettségi talán az egyik legnagyobb mérföldkő az ember életében. Ezt annak idején, 6 évvel ezelőtt az én érettségim előtt mondta nekem valaki, és még azt is hozzátette, hogy ez a vizsga még mindig a legkönnyebb lesz azok közül, amelyek még előttem állnak majd az egyetemen. Akkor ez eléggé felidegesített, mert hát, gondoltam magamban, lehet, hogy igaza van, de ez engem most egyáltalán nem érdekel, mert számomra most az érettségi a legfontosabb, legnehezebb, és most csak ez érdekel. Éppen ezért eldöntöttem akkor magamban, hogy én majd senkinek nem fogok ilyeneket mondani - és ezt most is így gondolom, még akkor is, ha azóta bebizonyosodott, hogy egyetlen egyetemi vizsgára annyit kell tanulni, mint anno az érettségire összesen. De még akkor sem tudnám egy legyintéssel elintézni a dolgot, sőt, még mindig azt mondom: az érettségi talán a legnehezebb vizsga az ember életében, merthogy mégiscsak teljesen újdonság, mind tartalmát, mind formáját tekintve, ráadásul tényleg sok anyagot kell rá megtanulni. Tehát hogy ennek függvényében mégis mikor kell rá elkezdeni tanulni, nos, nyilván minél hamarabb, de ez mindenkinél változó. Engem pl. 9-10.-ben megmondom őszintén, nem nagyon érdekelt a tanulás. Mondjuk nem bukdácsoltam semmiből, de nem vettem annyira komolyan az egészet. Aztán 11.-ben kezdtem gondolkozni rajta, hogy azért ez mégsem játék, úgyhogy 12.-ben már az egész tanévben céltudatosan készültem az érettségire. Két dologgal volt gondom: az egyik a szabadon választható tárgy, a másik pedig az emeltszintű érettségi.

A szabadon választható tárggyal azért volt gondom, mert annak idején volt szó róla, hogy behoznak egy olyan rendeletet, miszerint egy természettudományi tárgyból is kötelező lesz érettségizni. Mivel kémiát csak 9-10.-ben tanultunk, a fizikából pedig nulla voltam, ezért hát maradt a biológia. El is kezdtem járni faktra - de aztán kiderült, hogy nem muszáj természettudományi tárgyat választani, így hát végül angolból érettségizhettem. A biosz fakton viszont muszáj volt ott maradnom, sőt, a próbaérettségit is meg kellett írnom. Nem készültem rá semmit, de mindenki legnagyobb meglepetésére ötös lett, sőt, én írtam a legjobbat a csoportban. Én azonban kitartottam az angol mellett, pedig azt csak gimiben tanultam, ráadásul mivel nyelvi tagozaton voltam, németből is érettségizni kellett. Így hát, én voltam talán az egyetlen az iskola addigi történetében, aki egyszerre érettségizett a két nyelvből. Amikor a tanárok a szóbelin megtudták, eléggé ledöbbentek. :)
Az emeltszintű érettségi volt a másik, amivel kisebb gondom volt. Őszinte leszek, nem tudom, jelenleg hogy áll a dolog, de nekünk annak idején még csak bizonyos szakokra való jelentkezés esetén volt feltétel, ahová pedig én akartam jelentkezni, oda nem kellett. Én meg úgy voltam vele, hogy akkor minek kínozzam magam, hiszen egy középszintű érettségiből sokkal többet ki tudok hozni, most mit számít az a pluszpont? Szerencsére a szüleimet is sikerült meggyőznöm, úgyhogy végül nem tettem emelt szintűt semmiből, és nem bántam meg.

Mit tudok tanácsolni így, 6 év távlatából az érettségizőknek?

1. Ne parázd túl! Tudom, hogy nehéz. Tudom, hogy sok az elvárás. Tudom, hogy ijesztő. De menni fog. Bízz magadban, és nem lesz semmi gond. Az írásbelin ne figyelj a többiekre, csak saját magadra, egy-egy nehezebbnek tűnő feladatnál pedig ne ijedj meg, hanem vegyél egy mély levegőt, és olvasd át nyugodtan többször is. Ja, és a matekot ne akard feltétlenül túlbonyolítani. :)

2. Ne tanulj az írásbeli hetében! Amit addig nem tudtál megtanulni, nem most fogod, ráadásul úgysem tudod, mire számíthatsz. Ezen a héten csak lazíts, pihenj, próbálj kikapcsolni, hiszen az agyadnak erre van a legnagyobb szüksége.

3. Ne gondolj a szóbelire! Most még nem. Most még csak ezen legyél túl. Minden napnak megvan a maga baja.

4. Ne hallgass a többiekre a vizsga előtt! Személyes tapasztalat: angol írásbeli előtt a másik tanárhoz járó diáktársaim elkezdték mantrázni a levélkezdő-, ill. záróformulákat, én meg tiszta ideges lettem, mert velünk semmi ilyesmit nem tanított a tanár, mert mint mondta: a feladatban úgyis benne van az irányelv, csak át kell kicsit fogalmazni, és persze átrakni a megfelelő szám-személybe. Azt tudom javasolni, hogy ilyenkor vonulj félre, hallgass zenét a vizsga kezdetéig, vagy bármi, csak ne figyelj oda az ilyen beszélgetésekre.

5. Ne vedd elő a könyvet/jegyzetet a folyosón várakozva. Ott lehet a táskádban, biztonságérzet gyanánt, de ne vedd elő, és még véletlenül se kezdd el olvasni. Mint az 1. pontban is írtam: amit eddig nem tudtál megtanulni, nem most fogod. Ráadásul, veszélyes játszma ez, mert az újonnan olvasott információ felülírhatja az eddig megtanultakat, szóva inkább ne kísérletezz vele. 

Tehát: ALLIN - avagy mindent bele, érettségizők! Meg tudjátok csinálni! :)

Még nincs hozzászólás.
 

Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!