Sziasztok!

Gréti vagyok, 25 éves, református lelkipásztor. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 12 éves korom óta blogolok és szerkesztek honlapot. 

Svédország. Kanada. Rap zene. Autóvezetés. Könyvek. Olvasás. Írás. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-Gabriel Pageau. 

"Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!"
 
Útmutató

Ottawa Senators Karlsson season 
Pageau nhl meccsajánlók lelkész 
award tag jégkorong rap motivation IIHF playoff

 
ALLIN-Award

Az ALLIN Award, vagy másnéven Blogger Encouraging Award egy olyan díj,melyet minden hónapban egy általam választott bloggernek adok. Mint a nevében is benne van, ez egyfajta bátorító díj, amely arra buzdít, hogy mindent bele! :) Bloggernek lenni nem könnyű, éppen ezért gondoltam arra, hogy minde bátorítás jól jön. ^^

A HÓNAP DÍJAZOTTJA: Bibi
(frissítve: 2018.03.04.)

Előző díjazottak

 
 

 
Senators

Cserét a chat-ben kérhetsz! Különösebb kikötésem nincs, csak hogy szép, rendezett, igényes legyen az oldalad, és hogy cserébe te is tegyél ki engem! :) Helyek száma nincs korlátozva!

  

  

  

Te? :)

*  *  *

EnaTheaAmy 

* * *

Visszavárósok
 

 

 
Legfrissebbek
Friss bejegyzések
2018.12.09. 18:38
2018.12.02. 18:30
2018.11.02. 18:19
Friss hozzászólások
 
Site Info
Szerkesztő Gréti (Greta Chevelle)
Nyitás 2017.01.11.
Téma személyes, jégkorong, keresztyén
E-mail greta.chevelle@gmail.com
Facebook @GretaChevelle
Design saját
Köszönet Linda
Források X X X X

GretaChevelle © (2017- )

 
Login/-out
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Greta Chevelle blogja

Szatmári Szleng

2018.02.27. 17:29, Gréti

Mindig sérelmeztem, amikor azt mondták rám, szabolcsi vagyok. Persze, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a szülőföldem, de én kikérem magamnak, nem vagyok szabolcsi! Szatmári vagyok, mégpedig törzsgyökeres. (igaz, hogy vannak sárvári felmenőim is) Szatmárnak azon kis részén nőttem fel, amennyi megmaradt Magyarországnak, nagyobbik része ugyanis már Romániához tartozik. Talán ezért is neveznek minket kapásól szabolcsinak, másrészt pedig van ennek a megyének egy nagyon jellegzetes tájszólása. Azért mondom így, mert minden egyes ilyen, egy adott tájegységre jellemző beszédstílusi jellegzetesség tájszólás (szerintem), tehát az is zavar, amikor nemes egyszerűen "parasztos beszédnek" titulálják. Igen, ez kicsit más, egy kicsit furcsa, de attól még ez is ugyanolyan, mint Szeged környékén az "ö" betűzés, vagy a Nógrád megyei beszéd. Most tehát hoztam nektek néhány kifejezést, illetve hangtani sajátosságot, lássuk tehát a Szatmári Szlenget. :)

jösztök – jöttök
ide adod – amikor kérünk valamit
rétoja – létra
putina – az az edény, amiben a zsírt tároljuk
góré – kukorica tárolására szolgáló építmény (máshol kas)
málé, tengeri – kukorica
atléta – trikó
tészta – süteményre és főtt tésztára is egyaránt mondjuk
telázsi – spájz
pulya – gyerek

hózentrág – nadrágtartó, hózentróger
elmosogatok – az edényt ( máshol „felmosogatok”)
pup – köldök
oszt – és
űköket – őket
hun? – hol?
mán – már
megyek nálad – vagyis hozzád
szíjjel – szét, széjjel
punga – táska, szatyor
csávó – férfi
sukár, dzsuker – szép, csinos
tejfel – tejföl
eriggy má’ – menj már innen
szőke kóla – Fanta, Mirinda, stb.
megyek a percen – azonnal megyek
-fele – jellemző, hogyha megyünk valakihez, akkor így mondjuk, pl. „megyek mamánálfele/hazafele”
ugorka – uborka
kellesz – kell
csínár – csalán
zuhé – zápor, heves esőzés
jön az idő felfele – amikor közeledik a vihar
asztat – azt
sukkos – ideges
felvizezni – hígítani valamit
„kimegyünk”, „lejátsszuk” – ez leginkább iskola összeszólalkozások után hangzik el, gondolom, nem kell részletezni
mackó – tréningnadrág
kajtat - keres, kutat
kurjantó - általában irreálisan nagy, hiányos berendezésű, nyomasztó beltérre mondják, pl. "abban a házban van két kurjantó szoba"
el van kámpicsorodva - szomorú, letört
esik a hó - vagyis hull

Néhány hangzati sajátosság: autó ejtése „ótó”, volt ejtése „vaut”, vagy kóla helyett „kaula” tehát jellemző, hogy az „au” helyett „ó”, az „ó” helyett pedig „au”-t mondunk
Jellemző még az „sz” személyrag helyett „-ol”, pl.: tudsz – „tudol”; vagy pl. „mész” helyett „mensz”

Nem használjuk azt a kifejezést, hogy "becsukom", nemes egyszerűséggel azt mondjuk, hogy "bezárom az ajtót/ablakot". Emiatt többször megszóltak már az Aranymosáson és a gyakorlati helyemen is, mondván, hogy kulcs hiányában nem lehet bezárni semmit. Jogosnak jogos, csakhogy mi ezt így mondjuk, és kész. Persze, azóta próbálok erre odafigyelni, viszont elég nagy kavart okoz a fejemben. :D

És egy kis extra infó: a szatmári kisgyerek legnagyobb félelme a Buhenó, a Pulyaszedő, illetve a Kóku (ez házanként, illetve a gyerek rosszaságától függően változik)

Ennyi jutott most eszembe, ha esetleg valaki még szintén erről a vidékről származik, vagy jártas itt, örömmel veszem az újabb ötleteket, kiegészítéseket! ^^

Még nincs hozzászólás.
 

Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!