Sziasztok!

Gréti vagyok, 25 éves, református lelkipásztor. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 12 éves korom óta blogolok és szerkesztek honlapot. 

Svédország. Kanada. Rap zene. Autóvezetés. Könyvek. Olvasás. Írás. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-Gabriel Pageau. 

"Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!"
 
Útmutató

Ottawa Senators Karlsson season 
Pageau nhl meccsajánlók lelkész 
award tag jégkorong rap motivation IIHF playoff

 
ALLIN-Award

Az ALLIN Award, vagy másnéven Blogger Encouraging Award egy olyan díj,melyet minden hónapban egy általam választott bloggernek adok. Mint a nevében is benne van, ez egyfajta bátorító díj, amely arra buzdít, hogy mindent bele! :) Bloggernek lenni nem könnyű, éppen ezért gondoltam arra, hogy minde bátorítás jól jön. ^^

A HÓNAP DÍJAZOTTJA: Bibi
(frissítve: 2018.03.04.)

Előző díjazottak

 
 

 
Senators

Cserét a chat-ben kérhetsz! Különösebb kikötésem nincs, csak hogy szép, rendezett, igényes legyen az oldalad, és hogy cserébe te is tegyél ki engem! :) Helyek száma nincs korlátozva!

  

  

  

Te? :)

*  *  *

EnaTheaAmy 

* * *

Visszavárósok
 

 

 
Legfrissebbek
Friss bejegyzések
2018.12.09. 18:38
2018.12.02. 18:30
2018.11.02. 18:19
Friss hozzászólások
 
Site Info
Szerkesztő Gréti (Greta Chevelle)
Nyitás 2017.01.11.
Téma személyes, jégkorong, keresztyén
E-mail greta.chevelle@gmail.com
Facebook @GretaChevelle
Design saját
Köszönet Linda
Források X X X X

GretaChevelle © (2017- )

 
Login/-out
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Greta Chevelle blogja

Tinikorom két kedvenc írónője

2018.03.03. 15:10, Gréti

Sziasztok! Már jó ideje lappangott bennem, most pedig rendesen ledöntött a lábamról az influenza. Láz, gyengeség, köhögés, egyszóval, szinte minden játszik, emiatt most betegszabadságon vagyok, ami egyrészt jó, mert kicsit itthon lehetek, de bevallom, hiányzik a munka is. Viszont tudom azt, hogy most musáj kipihennem magam, különben csak rosszabb lenne. Blogolni azért még tudok, bár a gépelés is elég nehezen megy, mert még az ujjaim is olyan gyengék. De, nem panaszkodok, inkább mutatom a mai bejegyzésemet, melyben tinikorom két kedvenc és meghatározó írónőjét szeretném nektek bemutatni. Lehet már hallottatok róla (könyvmolyok előnyben), ha nem, akkor pedig hátha kedvet kaptok hozzájuk.  Ha érdekel, ki ez a két írónő, olvass tovább! :)

Az első Christine Nöstlinger, osztrák írónő, jelenleg 81 éves, és felváltva él Bécsben és Alsó-Ausztriában. Festőművész szeretett volna lenni, de miután hozzáment Ernst Nöstlinger újságíróhoz, ő is azí írást választotta. 

Christine Nöstlinger elsősorban gyermekkönyvei és ifjúsági regényei révén vált ismertté, de dolgozik a televíziónak, a rádiónak és számos folyóiratnak is. Könyveiben elsősorban a gyermeki lélekkel foglalkozik, de az autoritás és az emancipáció kérdésköre is feltűnik műveiben. Sok esetben megfigyelhető, hogy tabutémákat boncolgat. (forrás: Wikipédia)

Egyetlen könyvsorozatot olvastam tőle, mégpedig a Grétis köteteket, de aaz nagyban meghatározta az akkori és a későbbi gondolkodásomat is. A trilógia több szempontból is közel áll hozzám mai napig: a főszereplőt Grétinek hívják, szülei pedig elváltak. A három kötetes műben Chritine Nöstlinger azt tárja elénk, hogyan éli meg a kamasz Gréti és két testvére, a szintén kamasz Öcsi, valamint a még gyerekkorú Médi a családi válságot, majd a válást magát. Mindeközben pedig Grétinek még a pluszkilókkal is meg kell küzdenie, a többi gyerek gonoszkodó megjegyzéseivel, melyek testalkatát és családját egyaránt érintik, valamint természetesen a szerelem is megjelenik. 

Mit tanultam az írónőtől? Abban az időszakban olvastam a könyvet, amikor az én szüleim is különváltak, így segített átvészelni azt az időszakot azzal, hogy betekintést engedett a szülők gondolataiba, vívódásaiba is, valamint Gréti és a testvérei azt bizonyították nekem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával, és attól, hogy a szülők válnak - ha mindez normális, emberi módon történik - még nem dől össze a világ. 

 

A következő egy angol írónő, Jacqueline Wilson, aki jelenleg 72 éves. Neki sokkal több könyvét olvastam, csak néhányat megemlítek: Lola Rose, Tündérek és titkok, Szerelmes lányok, Lányok a pácban, Szerelmi leckék.

Jacqueline Wilson nagyon jól értett ahhoz, hogy úgy mutassa be a kamaszok lelkivilágát, hogy amikor én magam kamaszként olvastam, valóban úgy éreztem, ez nekem szól, ez rólam szól, belőlem szól. Sokszor kimondta helyettem, amit gondoltam, vagy felvázolta nekem az elrettentő példát. Sok szereplőjét szinte barátnak tekintettem, gyakorlatilag mindegyikkel tudtam valamennyire azonosulni. Pont attól olyan jók a történetei, hogy nem könnyedek, meseszerűek: gyakorlatilag pofonként éri az embert, mégis magával ragad. Elvált szülők, félárva gyerekek, zsarnok apa, önző anya, rosszba vivő barátok, gonosz mostohatestvérek adják történeteinek a vázát, hogy így megmutassa, valóban, milyen hányattatott sorsok vannak a világon. Íme egy olvasói vélemény az írónőről, amellyel maximálisan egyetértek:

Gyerekkorom egyik kedvenc szerzője. Nagyszerűen mutatja be gyerekek lelkén keresztül az igazi problémákat. A főhősök szinte egytől egyik problémás családból származó gyerekek,akik életük nyomora elől a saját fantáziavilágukba menekülnek. Könnyedén, megemészthető stílusba boncolgat iszonyú témákat,szegénység,családon belüli erőszak, pszichésen beteg anyukák, akiknél a tízéves főszereplő is érettebb. Az empátia érzékem érezhetően fejlődött a könyvei hatására. (forrás: moly.hu)

Mit tanultam az írónőtől? Azt, hogy a kamaszkor nem csak engem viselt meg, hogy a problémáimmal nem vagyok egyedül, sőt: hogy az én problémáimtól vannak sokkal nagyobbak is, és vannak, akiknek még sokkal több küzdelemmel járnak a mindennapok, mint nekem. És erre 12-14 évesen rájönni, tudatosítani magamban azért nem semmi.

Egy szó, mint száz: sokkal szegényebb lett volna a gyerek-, és tinikorom, ha nem ismerem meg e két írónő műveit. Rengeteget tanultam tőlük, így csak hálás vagyok elsősorban a szüleimnek, hogy megvették nekem ezeket a könyveket. Ha nekem lesznek gyerekeim, biztosan ajánlani fogom nekik. :)

Még nincs hozzászólás.
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók